puchmaxi.nl menu
© Copyright 2002-2023

Disclaimer

Een Mt-vork in je puch bouwen.

Ook verliefd op fantastische ) OCC-choppers? Met brede banden, grote koplampen en hoge voorvorken zijn het ware juweeltjes. Hier een opstapje om ook je puch tot chopper om te toveren:
Ook mijn puch had een nieuwe look nodig, ik besloot om een andere voorvork te gaan monteren. Mijn oog viel bijna gelijk op een originele mt-voorvork, supersterk en precies de goede lengte.

Eenmaal thuis kwam ik een probleem tegen. De kroonplaten van de mt-vork waren namelijk aanzienlijk breder dan de kroonplaten van een puch-voorvork. Nu is het mogelijk de gehele vork van een mt erin te zeggen, het punt is dan wel dat je dan ook een ander voorwiel moet monteren, namelijk het originele mt-voorwiel. Maar dat was niet de bedoeling! Ik wilde me mooie chromen puch-band in die vork hebben!

De oplossing was vrij snel gevonden. Ik had namelijk nog oude kroonplaten van een EBR-voorvork liggen. Ik moest dus de mt-voorvorkpoten in de EBR kroonplaten te zien krijgen.
Hier een how-to, met duidelijke foto's.

Om te beginnen stuitte ik op een probleem met de remnaaf. Bij puch valt een gleuf in de remnaaf netjes op een uitstekend beugeltje dat netjes op een puch-voorvork gelast zit. Wanneer je dan remt, hou je de naaf stil (en dus ook de remschoenen) en kun je dus ook daadwerkelijk remmen. Goed, het beugeltje op de mt-voorvorkpoot bleek weer te dik te zijn. Met een haakse slijper verkleinde ik deze zodat ie mooi in ene gleufje van de puch-remnaaf viel.Vervolgens kwam ik in problemen met het afdekken van de bovenkan van de mt-poten. Deze zijn namelijk oliegeveerd. Er zit dus een heel lange veer in die poten, maar ook een X liter olie. * Pas dus goed op bij het uit elkaar schroeven van de mt-vork! Zodra je die doppen aan de bovenkant van de poten losgeschroefd hebt zakt heel de vork naar beneden en schiet er een plas olie de lucht in! Goed tegenhouden dus!*

Ook het afdekken van de bovenkant (en het vastzetten van de voorvorkpoten in de bovenste puch-kroonplaat) bleek een vrij gemakkelijke oplossing te hebben. De gaten in de puch-kroonplaat dienden vergroot te worden. Zodat de doppen er vanaf bovenaf in vielen en netjes achter het randje bleven hangen. Met een dremel en een hardmetaalfreesje was ik binnen de kortste keren klaar.

Goed, de mt-poten paste nu in de kroonplaten van de ERB. Nu moest ik nog het wiel gaan monteren. Ook hier kwam in een probleem tegen: het wiel stond niet gecentreerd. Dit heb ik opgelost door een aantal extra moeren op de puch-as te monteren. (een vulbusje voldoet natuurlijk ook) na wat gepiel stond het wiel netjes in het midden.Hierna kwam het lastige gedeelte, het in elkaar zetten van de gehele vork. Ik kwam erachter dat je eerst het wiel + puch-as + de vorken in elkaar moest zetten om het geheel vervolgens in de kroonplaten (die inmiddels als in het frame vast zaten) te schuiven. Goed, zo zag het eruit nadat de mt-poten gemonteerd waren aan het puch-wiel.Vervolgens werd het hele zooitje vanaf onder in de puch-kroonplaten geschoven, je hebt hierbij wel een maatje nodig die even meehelpt. De doppen van de mt-vork zijn er op dit moment ook af, dus pas op dat je niet gaan staan lekken met olie. Omdat je na montage alles lekvrij wilt hebben zitten er in de doppen O-ringen die alles afdichten. Hoe zorg je er nou voor dat ook alles daadwerkelijk afdicht? Goed, je pakt de doppen en haalt de O-ringen er voorzichtig af. Vervolgens duw je de doppen boven door de bovenste puch-kroonplaat heen. Daarna duw je aan de onderkant de O-ringen er weer op. De doppen blijven nou dus mooi in je kroonplaat liggen.

Goed, de poten ben je nu door de onderste puch-kroonplaat aan het schuiven totdat de bovenkant van de mt-poten de doppen raken die in de bovenste puch-kroonplaat hangen. Deze laat je vervolgens even door je maatje vastdraaien. Hierna moet je nog even de onderste kroonplaat vastzetten, door de bouten en moeren stevig aan te draaien.

Je mt-voorvork zit er nu in! En een testritje kan gemaakt worden. Hier nog wat foto's van het geheel zodat de looks duidelijk zichtbaar zijn.

Auteur: Bas
Op dit artikel geldt auteursrecht, niets mag zonder toestemming worden gekopieerd.