puchmaxi.nl menu




© Copyright 2002-2023

Disclaimer

Informatie omtrent de nieuwe kentekencard


De Nieuwe Kentekencard


Wanneer krijg ik de kentekencard?

Als u een papieren kentekenbewijs heeft, dan hoeft u niets te doen. U krijgt het kentekenbewijs op creditcardformaat (kentekencard) vanzelf bij aankoop van een nieuw of gebruikt voertuig. Of als u bij verlies of beschadiging van uw kentekenbewijs een vervangend kentekenbewijs aanvraagt. Heeft u in 2013 uw voertuig geschorst en loopt de schorsing af in 2014? Dan ontvangt u na afloop ook een kentekencard.

Heeft u in 2018 of 2019 nog een papieren kentekenbewijs, dan krijgt u dan bericht hoe u dit definitief omwisselt voor een kentekenbewijs op creditcardformaat.

Kan ik mijn papieren kentekenbewijs omwisselen voor een kentekencard?

Ja dit kan. U krijgt het kentekenbewijs op creditcardformaat (kentekencard) met tenaamstellingscode als u een vervangend kentekenbewijs aanvraagt. Dit kost € 31,50.

In de loop van 2014 kunt u het papieren kentekenbewijs omwisselen voor een kentekencard en een tenaamstellingscode voor een aanzienlijk lager tarief dan € 31,50.

Wij adviseren u om regelmatig de RDW website te raadplegen voor de ingangsdatum en het definitieve tarief van deze dienst.

De tenaamstellingscode:


Wat is dat en hoe werkt deze?

Bij de kentekencard hoort een unieke code: de tenaamstellingscode. Deze code bestaat uit 9 cijfers. Het eerste deel van de code ontvangt u tijdens de overschrijving. Het tweede deel zit bij de kentekencard die de RDW u toestuurt.

U voegt de 2 delen van de code zelf samen. De code heeft u nodig als u uw voertuig wilt verkopen inruilen, schorsen, slopen of uitvoeren. Bewaar de tenaamstellingscode daarom goed. Net zoals u deel II van het papieren kentekenbewijs (het Overschrijvingsbewijs) thuis goed bewaart.

Is de kentekencard veilig?

De kentekencard is moeilijker na te maken dan een papieren kentekenbewijs. Niet alleen is het produceren van het document van polycarbonaat moeilijker dan van papier, ook zijn op het kentekenbewijs (combinaties van) moderne echtheidskenmerken verwerkt. Het namaken van een kentekencard met chip maakt het fraudeurs nog lastiger.

Op de informatiepagina over de echtheidskenmerken leert u de kenmerken kennen. Ook kunt u een pdf van de echtheidskenmerkenbrochure downloaden.

Bovendien liggen de kentekencards nog maar op één plek opgeslagen: bij de RDW. Nu liggen de delen IB die nog niet op naam van een eigenaar/houder zijn overgeschreven op het PostNL Postkantoor, bij het erkende bedrijf of op een RDW-locatie op voorraad. Dit brengt veiligheidsrisico’s met zich mee. Vanaf 2014 hebben de genoemde partijen geen diefstalgevoelige voorraad meer. Het kentekenbewijs wordt op een centrale, beter beveiligde plek vervaardigd.

Op de chip staan dezelfde gegevens als op de kaart, dus kraken is weinig zinvol. Sterker nog: de RDW stelt software beschikbaar om de gegevens zelf te kunnen uitlezen. De chip fungeert daarnaast als een extra beveiligingsmaatregel. Het is het moeilijk om een chip te integreren in een card en moeilijk om een uitleesbare chip na te maken met de digitale handtekening van de RDW.

Is de kentekencard duurder dan het papieren kentekenbewijs?

Nee, het kentekenbewijs op creditcardformaat is net zo duur als het papieren kentekenbewijs. De tarieven voor het aanvragen van een nieuw kentekenbewijs, een vervangend kentekenbewijs en voor schorsen zijn hetzelfde gebleven.

Filmpje: (KLIK OP "DEZE INHOUD IN EEN NIEUW VENSTER OPENEN")