puchmaxi.nl menu




© Copyright 2002-2023

Disclaimer

Ontsteking afstellen van de Puch Maxi

De meeste zien dit als het ingewikkeldste onderdeel van de Puch Maxi; de ontsteking. De ontsteking afstellen is echter niet zo moeilijk. Het kost wel even wat tijd en misschien geld (als je onderdelen moet vervangen), maar het is zeker de moeite waard om er wat tijd in te stoppen, want de meeste Puch Maxi’s lopen slecht vanwege een ontsteking die niet goed functioneert, of die niet goed op tijd staat. Benodigdheden:
· Bougiesleutel
· Voelermaatje
· Schroevendraaier
· Schuifmaat

Als eerste haal je de bougie uit de cilinder met de bougiesleutel en verwijder je het vliegwieldeksel. Dit deksel bevindt zich aan de linkerkant van je Puch Maxi als je erop zit. Het is een chromen deksel met een kunststof Puch Maxi plaatje in het midden. De deksel zit met twee schroefjes vast, één linksonder en één rechtsboven. Deze schroefjes draai je los. Hieronder zit het vliegwiel waarin zich de ontsteking bevindt. In het vliegwiel zitten drie, soort ovale, gaten. Als je door deze gaten kijkt zie je drie schroeven zitten. Deze houden de grondplaat op z’n plaats. De schroeven zitten aan de rand van de grondplaat. Met de grondplaat kun je het tijdstip van de ontsteking instellen. Dit komt straks aan bod.

Eerst is de bougie aan de beurt. Als je een tijd geen nieuwe bougie hebt gekocht is het aan te raden eerst een nieuwe te kopen. Welke warmtegraad je bougie moet hebben hangt af van de temperatuur die je cilinder bereikt (dus hoeveel toeren deze maakt):
Cilinder Warmtegraad bougie
Standaard 50cc 5
Snelle 50cc 6-7
Standaard 70cc 7-8
Snelle 70cc of meer 8-9

Veel mensen denken dat als ze een nieuwe bougie halen, bijvoorbeeld een NGK of Champion, dat de bougie al klaar is voor gebruik. Vaak is dit echter niet het geval, de afstand tussen de elektroden is vaak niet goed. Deze afstand moet 0,45 mm zijn. Dit is te meten met een voelermaat. Een voelermaat is een stukje gereedschap dat bestaat uit meerdere plaatjes metaal die aan elkaar geklonken zijn. De plaatjes hebben verschillen diktes. Meestal zijn het plaatjes van 0,4 – 0,3 – 0,2 – 0,1 – 0,08 – 0,05 – 0,04mm. Door deze op elkaar te leggen kun je de goed maat bepalen tussen de elektroden van de bougie. Een voelermaat is bij de meeste bouwmarkten te halen.



Draai na het stellen van de bougie deze nog niet terug in het blok, want je moet er nog bij kunnen met een schuifmaat.Daarna zijn de contactpunten aan de beurt. Deze bevinden zich aan de linkerkant in het vliegwiel en zit op de grondplaat gemonteerd.



Dit zie je als je in de linkerkant van het vliegwiel kijkt:
Met de bevestingsbout (3.) kun je stellen hoever de contactpunten opengaan. Hoever de contactpunten opengaan is heel belangrijk voor een goede vonk.
Nu gaan we de contactpunten goed stellen. Je pakt de voelermaat en je draait aan het vliegwiel. Op het moment dat de contactpunten het verste open staan meet je met je voelermaat of de afstand tussen de contactpunten 0,35mm is. Is dit niet het geval dan moet dit goed worden gezet. Hiermee is aardig wat trekkracht te winnen.
Nu draai je eerst een halve slag aan je vliegwiel zodat je contactpunten weer dicht zitten. Je draait de bevestigingsbout los, zo dat hij nog net klemt. Daarna zet je in de inkepingen een schroevendraaier en kun je contactpunten stellen door de schroevendraaier voorzichtig te draaien. Draai je de schroevendraaier rechtsom dan zet je de contactpunten verder open. Linksom dus verder dicht. Als je de contactpunten gesteld hebt, draai je de bevestigingsbout weer vast en controleer je op de afstand nu wel 0,35mm is. Is dit niet het geval dan herhaal je procedure. Het is meestal een zaak van proberen.

Dan is nu het tijdstip van ontsteken aan de beurt. Dit kun je, zoals ik al eerder zei, regelen met je grondplaat. Met de schuifmaat kun je kijken of je ontsteking op tijd staat. Dit doe je zo:

Je schuift de schuifmaat open en stopt de pen van de schuifmaat in het bougiegat. Zoals op deze foto's:

De schuifmaat druk je tegen de cilinder aan, zo dat de schuifmaat niet verder kan en de pin die uit de schuifmaat komt, in de cilinder zit. Nu draai je twee keer rechtsom aan het vliegwiel. Dan heb je met je schuifmaat het bovenste dode punt opgemeten ten opzichte van de cilinderkop. Stel dat je hier een waarde van 30mm vindt. Je haalt de schuifmaat uit de cilinder en schuift deze naar het schema in millimeters weer terug. Bij een standaard 50cc moet je dan een waarde van 0.8 tot 1.0mm aanhouden. Dan schuif je de schuifmaat 0.8-1.0mm verder open. Dus zodat de schuifmaat 30.8 of 31.0 mm open staat.

Cilinder Milimeters voorontsteking
Standaard 50cc 0,8-1,0
Snelle 50cc 1,0-1,2
Standaard 70cc 1,2-1,4
Snelle 70cc of hoger 1,4-maximaal


Dan draai je aan het vliegwiel zodat de zuiger om het ODP zit en dan steek je de schuifmaat weer in de cilinder. Hierna ga je voorzichtig draaien aan het vliegwiel totdat de zuiger tegen de schuifmaat aantikt (die je in het bougat hebt gestopt). Op het moment dat je zuiger de schuifmaat raakt, moeten je contactpunten openen. Dan heb je namelijk 0.8mm voorontsteking.
Door de schroeven van de grondplaat iets losser te draaien is de grondplaat draaibaar. Moet de ontsteking vroeger (dus meer voorontsteking) dan draai je de grondplaat linksom, moet de ontsteking later dan draai je de grondplaat rechtsom. Staat de ontsteking op tijd, dan draai je de grondplaat weer vast. Hierna controleer of de ontsteking nog op tijd staat. Zoniet dan herhaal je de procedure met het draaien van de grondplaat.

Misschien heb je na het lezen van deze tekst het idee dat het je nooit lukt om je ontsteking goed te krijgen, maar dat valt wel mee, het lijkt moeilijker dan het is, het is een kwestie van uitproberen.

Als je alles hebt gedaan wat ik hierboven beschreven hebt zet je het vliegwieldeksel weer op zijn plaats (want er kan water in komen als je de deksel er niet op doet en dan kan het zijn dat je Puch Maxi ermee stopt of dat je hem niet meer gestart krijgt) en draai je de bougie terug in de cilinder, bougiedop erop en rijden maar…

Auteur: Niels
Op dit artikel geldt auteursrecht, niets mag zonder toestemming worden gekopieerd.