puchmaxi.nl menu
© Copyright 2002-2023

Disclaimer

Squishhoogte opmeten

Als je je cilinderkop wilt afdraaien om de goede squishhoogte te krijgen dan moet je hem wel op kunnen meten. Hier is een foefje voor met een stukje soldeertin. Ik zal eerst een uitleg geven over de squishhoogte. Met de squishhoogte bedoel ik in dit verhaal de kleinste ruimte tussen de cilinderkop en de zuiger als de zuiger op het bovenste dode punt is (dus het punt dat de zuiger het dichste bij de bougie zit). Het bovenste dode punt wordt vaak afgekort met BDP. Zo heb je ook het onderste dode punt van de zuiger, wat wordt afgekort met ODP.
Hieronder zie je een plaatje waar je op kan zien wat ik bedoel met de squishoogte:

Op het plaatje hierboven zie je wat je squishoogte inhoudt. Dat is dus de maat die je wilt gaan opmeten. Hiervoor moet je Puch Maxi blok in elkaar zitten en dat zo dat je ermee kunt rijden. Je moet er op letten bij het vervangen van de kop- en voetpakking, dat deze dezelfde dikte hebben als op het moment dat je aan het meten bent.
Nu gaan we meten. Je draait dan als eerste de bougie er uit.

Dan pak je een stukje soldeertin uit de schuur.


Hiervan vouw je ongeveer 20mm van terug en dan draai je de twee stukjes in elkaar.

Dan knip je het lusje er vanaf, zodat je iets makkelijker ziet waar het dunste punt in het soldeertin zit. Je maakt een flauw bocht in het soldeertin en stopt dit in de cilinder.

Dan draai je aan het vliegwiel totdat je wat weerstand voelt, dan moet je even kracht zetten, hierbij wordt het soldeertin in elkaar gedrukt. Dan draai je voor de zekerheid nog een paar keer aan het vliegwiel. Haal je dan het soldeertin terug uit de cilinder dan zie je dit.

Je ziet nu duidelijk een deuk in het tin zitten (en hier zie je ook dat ik het lusje er vanaf heb geknipt. Nu ga je meten. Ik heb in dit geval een digitale schuifmaat, maar die zal niet iedereen hebben. Dat maakt niet uit, je kan met een normale schuifmaat ook op één getal achter de komma meten en dat is wat we willen. De gemeten waarde hier, ronden we voor het gemak even af naar 1,3 mm.

Let er goed op dat je het dunste punt pakt van het soldeertin.

Nu heb je een waarde van 1,3mm (deze kan varieren tussen de 1-2mm). Nu weet je dus de ruimte tussen de zuiger en de cilinderkop: de squishhoogte. Een squishhoogte van 1,3mm is teveel. Een mooie waarde hiervoor om aan te houden is 0,7mm. Je moet in dit geval dus 0,6mm van de cilinderkop afdraaien voor het goede resultaat. Voor het afdraaien van de cilinderkop moet je een staaf hebben van ongeveer 25mm dik staal, aan het einde moet een stuk schroefdraad zitten van 15mm lang met de maten M14 x 1,25. Die draai je dan in het bougiegat en de staaf zet je in de draaibank.

Hieronder zie je de cilinderkop die ik heb gekocht (van het merk RGD voor een 50cc cilinder).

Op de foto hieronder zie je mijn afgedraaide kop, die er voor zorgt dat ik een squishruimte heb van 0,7mm.

Nu zie je dat die rand is verdwenen waar de pakking normaal tegenaan komt, maar dat is geen probleem. Je moet weer dezelfde koppaking gebruiken als altijd (dus die je gebruikte bij het opmeten van de squishhoogte). Ik hoop dat het duidelijk is, zoniet dan kun je me hierover mailen voor vragen, zodat ik het verhaal kan verduidelijken.

Auteur: Ricardo
Op dit artikel geldt auteursrecht, niets mag zonder toestemming worden gekopieerd.