puchmaxi.nl menu
© Copyright 2002-2023

Disclaimer
Een traprem maken voor je Puch Maxi

Benodigheden:
- lasapparaat
- slijptol
- voetrem van een schakelbrommer (2e hands halen bij sloop)
- van die vooruitstaande voetpedalen
- 2 m10 moeren (kan ook 12 zijn ligt aan je pedalen)
- m10 bout (kan ook 12 zijn ligt aan je pedalen)
- oude remkabel + buitenkabel
- een paar revetten
- opvulbusje (koper ofzo)
- vuisthamer

Rempedaal links maken:
Men begint met het rempedaal. Dat is van een oude crossbrommer en zit dus eigenlijk aan de rechterkant.
Wat te doen:
- slijp het trappedaaltje (dat gekartelde bochtje) er netjes af en slijp een stukje van de hendel af (om hem korter te maken).

Omdat hij nog steeds rechts is, en dus ook naar rechts staat, en anders tegen het blok aan komt als ie aan de linkerkant zit. moet je hem naar links slaan
Wat te doen:
- zet hem in de bankschroef en sla hem links om, dat mag best met een hoop geweld.

Goed, nu staat hij dus naar links en nu komt hij dus niet meer tegen het blok aan. Maar nu moet nog het trap-pedaaltje eraan.
Wat te doen:
- las het trappedaaltje links eraan.

De voetrem op je steuntje vastmaken.
je hebt onder je steuntje nog wat draadeind zitten. om ervoor te zorgen dat je pedaal wat van het frame afkomt hebben we 2 moeren nodig die die afstand bieden
doen:
- las 2 moeren aan elkaar en draai die op het pedaal.

Die zwarte dingen tussen het pedaal en de steun zijn de 2 moeren:


Daar komt dadelijk je bout in.
Nu moet je een stukje buis zoeken wat over de schroefdraad heen past, maar toch groot genoeg is om in gat van de pedaal te passen zodat het geen speling geeft.
Als je dat gedaan hebt doe je het pedaal erop en doe je wat revetten ertussen om de ruimte tussen de bout en het pedaal en de steun op te vullen zodat je geen speling hebt. Dan draai je de bout erop en draai je hem strak aan, maar niet te strak zodat je nog wel je pedaal kan bewegen. Loctite kan nuttig zijn.

Kabels eraan maken
Nou je voetrem al vastgemaakt is kun je de kabels eraan maken. Aan het achterste deel van de voetrem zit een gat, onthoud dat even.
Eerst gaan we naar achter, maak een oude remkabel vast aan de remkabel die er al zit. Dit doe je door een kabelspanner er aan vast te maken:
Hier zie je (on)duidelijk de 2 kabels (de bolletjes achter) en de kabelspanner (de 2 boutjes)


Dan trek je de kabel door naar de voetrem (je moet wel even je buitenkabel op maat maken) plus een klein stukje extra die je door het gat doet van de voetrem, zodat die niet schuurt tegen het ijzer. Trek hem erdoorheen en maak hem vast weer met een kabelspanner:
Hier zie je de remkabel die door de voetrem loopt (links) plus een stukje extra buitenkabel (dat zwarte bochtje) plus weer de kabelspanner.


Uiteindelijk
Nu is het nog gewoon een kwestie van afstellen. Je kunt nu ook nog de handrem gebruiken en eventueel een trekveer er aan maken zodat je pedaal extra terugschiet. Ik heb dat niet gedaan omdat mijn rem er al voor zorgt dat hij terugschiet. Wil je alleen voetrem doe je maar 1 remkabel achter.. en die naar je voetrem.

Ik hoop zo genoeg info heb gegeven, over een voetrem maken en het is heel handig vooral onder een 70cc want als je nu remt sta je ook echt stil.. hieronder staan nog wat plaatjes...

In zijn geheel
(rechts zie je nog wat duidelijker de remkabel +stukje extra buitenkabel en kabelspanner)Auteur: Ricardo
Op dit artikel geldt auteursrecht, niets mag zonder toestemming worden gekopieerd.