puchmaxi.nl menu
© Copyright 2002-2023

Disclaimer

Uitlaten

Even een stuk over uitlaten aangezien dit een belangrijk deel uitmaakt van je brommer. De tekst hieronder heb ik gebaseerd op eigen ervaringen, het kan dus zijn dat jij er anders over denkt. Wil je je mening kwijt dan kun je mij altijd even mailen.

De vraag welke uitlaat het beste is wordt vaak gesteld, maar welke uitlaat echt het beste is blijft natuurlijk de vraag. Het ligt eraan wat voor cilinder je hebt en of je hard wilt optrekken of hard wil rijden. De beste uitlaat is een uitlaat die op maat gemaakt is, zie onderaan de pagina.

Aan een uitlaat kun je redelijk makkelijk zien wat voor effect deze zal geven als hij is gemonteerd is onder je brommer. Zo geeft een lange uitlaat, die bochten heeft zitten in het expansiegedeelte (deel waar je uitlaat het dikste is), veel trekkracht met een lagere topsnelheid. Een korte uitlaat geeft minder trekkracht maar een hogere topsnelheid.

Voorbeelden van lange uitlaten zijn:
- Leovinci HM
- Proma Circuit
- Techno Racing

Wil je dus dat je brommer hard optrekt dan moet je één van deze uitlaten kopen. De Leovinci HM (68 euro) zorgt voor de meeste trekkracht, maar voor de laagste topsnelheid (hoewel de topsnelheid wel hoger zal zijn als met een originele uitlaat). Wil je wel veel trekkracht maar een iets hogere topsnelheid dan moet je, als geld geen rol speelt, de Proma (65 euro) kopen, wil je wat minder geld kwijt zijn dan moet je de Techno (41 euro) kopen.

Heb je een cilinder die groter is dan 50cc en je wilt veel trekkracht dan is het aan te raden om de Proma te kopen, want de Leovinci zorgt ervoor dat je cilinder niet op toeren kan komen wat zorgt voor een veel lagere topsnelheid dan nodig, met de Proma haal je veel meer uit je cilinder.

Voorbeelden van korte uitlaten zijn:
- Homoet 4p
- Homoet 6p
- Homoet 8p
- Jolly Moto Race (voor 50cc en 70cc)
- Simonini
- Metrakit MK3
- Proma Grand Prix
- Bullet

Dit is maar een klein deel van de totale lijst van de korte uitlaten die er zijn.

Welke uitlaat je het beste kan kiezen hangt af van:
- Wat voor cilinder heb je?
- Hoeveel geld heb je over voor de uitlaat?
- Ga je alleen voor topsnelheid of ook voor wat trekkracht?

Heb je een 50cc en je kiest voor echte topsnelheid, kies dan voor de Jolly Moto uitlaat (270 euro) als geld echt geen rol speelt. Je kan ook kiezen voor de goedkopere Homoet 4p (60 euro) of een Bullet (22,50 euro) en wil je nog wat trekkracht dan moet je de Proma Grand Prix (27,50 euro) nemen.

Heb je 65cc of 70cc en je gaat voor topsnelheid dan moet je Bullet (25 euro) of een Homoet 6p (108 euro). De Proma (27,50 euro) geeft ook in dit geval wat meer trekkracht. Wil je een hoge topsnelheid en ook redelijk wat trekkracht en geld speelt geen rol dan moet je gaan voor de Simonini (110 euro) of Metrakit MK3 (speciaal voor Metrakit 65cc, 65 euro). Over de Metrakit MK3 heb ik nog niet veel gehoord met in tegenstelling tot de Simonini, deze uitlaat schijnt echte de beste uitlaat te zijn die er is, maar vooral voor 70cc of meer.
De ultieme uitlaat voor 70cc is de Jolly Moto Race 70cc (306euro).

Heb je een cilinder van meer dan 70cc dan kun je het best een Simonini nemen. De Homoet 8p (104 euro) is ook heel goed maar die zorgt voor minder trekkracht (alsof je dat al niet genoeg hebt met 75cc...)

Als laatste tip heb ik deze site:


Een website over racen met 50cc motoren, nu en in het verleden. Tevens gespecialiseerd in uitlaat berekeningen en 2-takt tuning. Het beste blijft een uitlaat die berekent is voor je cilinder. Aan de hand van een paar gegevens van je cilinder berekenen deze mensen een uitlaat op maat voor je. Je kunt de uitlaat zelf maken, of door hun laten maken.

Prijzen: www.50cc.nl (de prijzen kunnen veranderen)

Auteur: Ricardo
Op dit artikel geldt auteursrecht, niets mag zonder toestemming worden gekopieerd.