puchmaxi.nl menu
© Copyright 2002-2023

Disclaimer

Beginnen met het sleutelen aan een Puch Maxi

Als je net begint met sleutelen vraag je je nog een hoop af. Je moet natuurlijk eerst leren hoe alles in elkaar zit en hoe onderdelen genoemd worden. De eerste stap is het leren van de namen van onderdelen die belangrijk zijn.


1. cilinderkop
2. cilinder
3. spruitstuk
4. carburateur
5. krukas
6. koppeling
7. vliegwiel met daarin de onsteking
8. zuiger

Nu weet je globaal hoe een Puch Maxi motorblok in elkaar zit en hoe de onderdelen heten. Nou wil je graag vragen stellen op het puchforum (www.puchforum.net), maar dan krijg je weer allerlei vragen terug. Ze zullen vragen wat je setup is. De setup van je Puch Maxi zijn de gemonteerde onderdelen. Dus wat voor soort cilinder erop zit, wat voor carburateur en wat voor uitlaat. Om erachter te komen wat voor onderdelen er op je Puch Maxi zitten, zul je ze moeten demonteren. Misschien zal je dit een beetje eng vinden in het begin, maar het is echt makkelijk, iedereen kan het. Lees hier hoe je de cilinder kunt demonteren. Als je dan alles hebt gedemonteerd heb je een schuifmaat nodig om te bepalen wat voor onderdelen er op je Puch zitten.
Hieronder zie je een foto van een Puch Maxi zuiger met toebehoren.

1. zuiger
2. zuigerveren
3. piston pen (het engelse woord voor zuiger is: Piston)
4. piston pen veertjes

Nu wil je graag weten wat voor cilinder je hebt. Dit kun je het makkelijkste bepalen aan de hand van de zuiger. Je moet met een schuifmaat de zuiger opmeten:

Hier zie je dat de zuiger 38milimeter is, dan is het een 50cc cilinder. De maat van 38 milimeter noemen we de boring van de cilinder en de diameter van de zuiger. Je kunt aan de hand van dit getal (38) uitrekenen wat de inhoud is van de cilinder, dat doe je op deze pagina onder deze regel: Bereken met deze tool de cilinderinhoud van een Puch Maxi cilinder. Hier vul je het getal dat je opmeet in en je klikt op: "Bereken CC" en je krijgt de inhoudt van de cilinder.

Nu gaan we bepalen wat voor type carburateur dat je hebt. Je kunt hem ook weer opmeten met een schuifmaat, dan weet je gelijk hoeveel wat de doorsnede van de carburateur is, maar vaak staat er ook een maat aan de buitenkant op de carburarteur.

Hier zie je een typenummer staan van een Bing carburateur: 1/12/345 het middelste getal staat voor de maat, dus 12 milimeter. Als we dit gaan opmeten met een schuifmaat, zien we dat dit klopt. De 12a op het spruitstuk geeft aan dat het een 12 milimeter spruitstuk dat wijd uitloopt, zodat het gat aansluit op de cilinder.

Er zijn ook carburateurs van andere merken zoals Dellorto. Op deze carburateurs staat ook een type aanduiding. Dit zal in de meeste gevallen: PHBG, SHA of PHBC. PHBC is geen echte dellorto maar een kopie ervan, ook wel SPACO genoemd. Bij dit merk carburateurs staat het type aan de zijkant, met daarachter een getal. Dat getal geeft aan hoeveel milimeter de carburateur is.

Auteur: Ricardo
Op dit artikel geldt auteursrecht, niets mag zonder toestemming worden gekopieerd.